Cross Merchandising zet producten in de aanbieding

Cross installaties vereist een nauwgezette opvolging

Cross installaties zijn slim. En razend populair. Maar wat betekent het nu juist? Simpel: producten of diensten verkopen die bij het primaire product of de belangrijkste dienst horen. Denk maar aan een smartphone waar u een oplader bij verkoopt. Of een shirt en een stropdas bij een nieuw pak.

Cross installaties zet producten in de aanbieding…

Door meerdere verwante producten samen te presenteren, trekt men de aandacht van de klant. En prikkelt men hem/haar tot een impulsaankoop. Cross-selling is een interessant spel dat erg leuk en winstgevend kan zijn… als het juist wordt geïmplementeerd en uitgevoerd!

Kennis is succes

Voor cross-selling is goede productkennis cruciaal. Doe daarom een beroep op een expert. FM projects weet op welke manier producten bij elkaar aansluiten. Zo wordt het mogelijk om aanvullende diensten en goederen onder de aandacht te brengen. En de klant tot extra aankopen te verleiden!

Totaaloplossing

FM Projects installeert en implementeert opstellingen voor cross-selling voor allerhande Retail toepassingen. Daarbij wordt steeds voor een totaaloplossing gekozen:

 • Installatie: de product presentatie gebeurt op basis van een doordachte strategie
 • Bestelling: producten worden in samenspraak met de winkelverantwoordelijken besteld
 • Aanvulling: dankzij een nauwgezette opvolging kan men perfect inspelen op het aanbod.

Opvolging

Cross-selling vereist een nauwgezette opvolging. Belangrijk daarbij is een goede samenwerking met de winkelverantwoordelijke. Op basis van verkoopresultaten, Retail ervaring en feedback past FM Projects het assortiment snel en flexibel aan. Zo vermijdt men bovendien uitputting van de voorraad.

Volgens de regels van de kunst

Natuurlijk gaat het om meer dan louter een goede plek uitzoeken en gewoon de rekken vullen met het afgesproken artikelen volgens een vooropgesteld schema. Een professionele service merchandiser hanteert een systeem dat zijn deugdelijkheid bewezen heeft.

Een paar truken van de metier?

 1. Orde en netheid: het hoeft geen betoog dat een net verzorgde, bijna millimeter nauwkeurig afgelijnde opstelling een compleet andere sfeer oproept geeft dan een wanordelijke boel.
 2. Imposant is interessant: een groot volume van eenzelfde artikel maakt indruk en trekt aan.
 3. Blokvorming: producten die per categorie gegroepeerd zijn, maken het de klant gemakkelijker om terug te vinden.
 4. Less is more: een grote hoeveelheid van een succesvol artikel, nodigt vaak meer uit dan een beperkte stock van een uitgebreid gamma. Een te ruim aanbod leidt tot keuzestress of zogenaamde ‘kiespijn’.
 5. Attractief door kleuren: contrast en afwisselende kleuren brengen de klant in een andere stemming dan een sober chic of massief geheel. Datzelfde geldt  voor de uitstraling van een  ton-sur-ton opstelling.
 6. Prijs & product: zijn de juiste schap- en prijskaartjes aanwezig? Een juiste productinfo en duidelijke prijsvermelding wekt vertrouwen. Als de klant meteen weet waar het over gaat en ziet wat het artikel kost, zal hij sneller beslissen over de aankoop dan bij giswerk.
 7. Facing & fronting: lege plekken of gaten in de presentatie geven een onverzorgde en onrustige look. Daarom horen producten altijd mooi vooraan op de schappen te staan (fronting) met de etiketten en merknaam netjes naar voor gericht (facing). Zo’n opstelling zorgt naast een professioneel en verzorgd uitzicht ook voor snelheid en winkelgemak.
 8. Voorraadbeheer: een uitgekiend voorraadbeheer, voorkomt lege ruimtes of shelves. Bovendien raken goed draaiende producten zo niet out-of-stock en zijn er geen of weinig vervallen artikelen.
 9. First In, First Out (FIFO): aandacht voor de houdbaarheid en de versheidsdatum. Goederen staan gerangschikt volgens datum. Hoe langer ze meegaan, hoe verder gestald. Hoe korter naar de vervaldag toe, hoe meer vooraan op het schap.
 10. Actualiseren: verandering van spijs doet eten. Een regelmatige aanpassing of update van het assortiment houdt de aandacht van de klant. Slecht verkopende artikelen of producten die seizoensgebonden zijn maken plaats voor nieuwe of krijgen een andere/betere plaats in de shop.
 11. POS- materiaal: communicatiedragers langs de looproute van de klant stimuleren de (ver)koop. Vlaggen, pumptoppers, banners, windmasters, schapwobblers, folderdisplays en andere product- en prijscommunicatie trekken de aandacht.

Bezoekfrequentie

Met de gewenste bezoekfrequentie zorgen onze service merchandisers ervoor dat de winkelrekken er netjes uitzien en dat de juiste schap- en prijskaartjes aanwezig zijn. Ook controleren ze de facings en of de juiste producten op de juiste plaats gestald zijn. En natuurlijk of de producten van uw merk nog voldoende in voorraad zijn. Meer weten? Neem gerust contact  voor vragen of een vrijblijvende offerte. Tot binnenkort!

Plan je afspraak online

Plan je afspraak wanneer het best voor je past! Je ontvangt een link voor een virtuele meeting direct in je mailbox.